Nils Holgersson

- älskar vattnet: livets källa -


Hemma i Mölndal, Lackarebäcks källa - en källa utan vatten...*


   Jesus svarade henne: Var och en som dricker av det här vattnet blir törstig igen. Men den som dricker av det vatten jag ger honom skall aldrig någonsin törsta. Det vatten jag ger skall i honom bli en källa, som flödar fram och ger evigt liv.

Johannes 4, 13-14

Kemiskt en enkel molekyl av en atom syre med två atomer vätgas är föreningen "vatten" med sina unika kemiska och fysiska egenskaper dock ursprunget till allt liv.
Följaktligen har (söta) vattenkällor blivit beverade sedan antiken, uppkallad efter heliga och beskrivna i litteraturen. Ett utmärkt exempel är boken "Brudarnas källa" av Vilhelm Moberg. Episoder i 1946-boken beskriver händelser från fyra epoker - från antiken till modern tid, med fokus på källan och den nordiska midsommarkulten som säsongsbunden bakgrund.

   Jag är vatten, jag är början. Jag var före ekarna, gräset och blommorna. Jag var före fänaden, som avbetar gräset. Jag var före svävande vinge och löpande fot. Jag var före humlorna, bina och fåglarna.
   Jag var före sorgen och glädjen. Jag var före gråten och skrattet. Jag var före sången och spelet och dansen. Jag var före plågan och våndan och ångesten på jorden. Jag var före människornas släkt.
   Nere i mörka jordens grund brusar mina ådror, som ingen känner. Men här rinner jag upp nedanför kullen, här speglar jag ekarnas kronor och följer släktenas gång genom världen.
   Jag är källan, jag är början.

från Brudarnas Källa, Vilhelm Moberg

Mer information om källor finns på www.kallakademin.se. 'Akademin för de friska källorna's ändamål är att främja intresset för källor och medverka till att källor bevaras, vårdas och nyttjas. Akademin grundades 1978 vid Brudarnas källa i Algutsboda, Småland.


Allt om källor i Sverige, publicerat av Källakademin

Vatten från ett mycket annat - mer tekniskt än poetiskt - perspektiv beskrivs av Terje Tvedt i sin resebok "Vatten: En resa in i framtiden": Vatten är livet - och 2010 har rätten till tillgång till rent vatten av FN: s generalförsamling blivit erkänd som en mänsklig rättighet (Länk till FN-Resolutionen - på engelska). Även om lagen inte kan verkställas lagligt - att ge befolkningen tillgång till dricksvatten är nästan alla staters strävan. Detta kan dock leda till interna och internationella konflikter, eftersom vatten inte är jämnt fördelat. I boken "Vatten: En resa in i framtiden" berättar Terje Tvedt om sina många resor världen över om bakgrunder, lösningar och tillhörande utmaningar. Resultatet är en realistisk, ibland optimistisk, ibland ganska apokalyptisk bild av framtiden för vår vattenförsörjning. Terje Tvedt har också gjort många filmer i ämnet "vatten", ett urval på Youtube - Terje Tvedt.
Till följd av klimatförändringar och omfattande vatten- och markanvändning blir tillgången till dricksvatten en allt större utmaning. Många organisationer strävar efter att utforma lösningsstrategier på internationell nivå. Jag skulle vilja nämna här Stockholms internationella vatteninstitut (SIWI-Webseite) och Groundwater Projektet (GW-Project-Webseite) som två exempel.
I samband med Världsvattendagen den 22 mars 2021 ägnade den Bundeszentrale für politische Bildung utgåvan av tidningen "Aus Politik und Zeitgeschichte" till ämnet vatten. De diskuterade ämnena sträcker sig från de kemiskt-fysikaliska egenskaperna hos molekylvattnet, tillförsel och ägande av vatten till vatten i utvecklingshjälp och effekterna av klimatförändringar. Länk till PDF-filen för APuZ-vattenutgåva på bpb-webbplatsen (på tyska).

Men oavsett hur hård man kämpar för att kontrollera vattendraget, förblir hans makt oövervinnlig. Eftersom 'Das weiche Wasser bricht den Stein (Det mjuka vattnet bryter stenen)', länk till Youtube musikvideon. Följaktligen är den förmodligen största naturkatastrofen i Centraleuropa under de senaste 2000 åren en översvämning som det är svårt att föreställa sig även idag: Magdalenianska översvämningen 1342, uppkallad efter St. Magdalenendag den 22 juli, "En tredjedel av den totala jorderosionen under de senaste 1500 åren har inträffat den här veckan." Min gamla hemstad, Würzburg, drabbades särskilt. Förutom väderförhållandena 1342 inkluderar orsakerna till katastrofen mänsklig markanvändning vid den tiden och i synnerhet avskogning i Tyskland, "eftersom träd bara växte på 10 till 15 procent av landet - idag tar skog en tredjedel av republikens område." Kan en sådan översvämning hända igen i dag? Visserligen, tvärtom är det kanske förvånande att översvämningsrekorden från 1342 ofta inte har brutits. Däremot är omfattningen av den medföljande markerosionen förmodligen mer beroende av respektive markförhållanden och markanvändning. (Källa: länk till rapporten på www.spektrum.de, på tyska).

*Duschar istället för att bada, behöver gräsmattan verkligen vattnas? Varje droppe räknas, när till och med källor har inte längre vatten.




På mina underbara resor har jag besökt många källor som jag skulle vilja visa här - också tänkt som ett förslag till er att söka efter livets källa och att ära och bevara vårt vatten!


Källor i:


Tyskland


Belgien


Frankrike


Irland


Sverige


Schweiz



Google-översiktskarta med källorna jag har besökt



Länkar / De Jure



Fragor? Skriv gärna ett mail till: nils.holgersson@sahav.net





Källor i Tyskland






Erste Teicht källa, Rimpar, Unterfranken, kårta på www.openstreetmap.org
- min hemkälla! På motsatta sidan av gatan: en vacker vägkanten helgedom.







Kaltenbrunn, Rimpar, Unterfranken, karta på www.openstreetmap.org
En annan källa i mitt hemmabys område. Kaltenbrunn är en tuffkälla. År 1500 är inristat i fontänrummets krön, vilket ger en indikation på dess ålder. Du kan klicka på informationstavlan för att förstora den, klicka sedan på bilden igen vid behov.





(Underjordiska) Pleichach källan, Hausen, Unterfranken, karta på www.openstreetmap.org
På sin väg mot Main rinner ån Plaichach även genom min hemby Rimpar.




   
Schindersbrünnle, Hausen, Unterfranken, karta på www.openstreetmap.org
Enligt traditionen, efter att bödeln hade utfört arbetet på avrättningsplatsen på Eichelberget, "tvättades händer i oskuld" i Schindersbrünnle (eller följaktligen Henkersbrünnle - Bödelsbrunn). Mer information finns i WürzburgWiki-posten om Schindersbrünnle (på tyska).


   

   
Luitpoldkälla, Unterdürrbach, Würzburg, karta på www.openstreetmap.org
Källan, som är uppkallad efter prinsregenten Luitpold och består av två källor, användes under lång tid av folket i Oberdürrbach för att hämta dricksvatten. Ytterligare information finns i WürzburgWiki-posten om Luitpold-källan (på tyska).


   






Felsen källa, Würzburg, karta på www.openstreetmap.org
Felsen källa (Klippkällan) (eller källorna) ligger i de vackraste omgivningarna vid Main och inbjuder dig att ta en cykeltur, som beskrivs här på Go-Ahead Baden-Württemberg (på tyska).
Intressant nog kommer omkring 50 % av Würzburgs dricksvatten från de närliggande Zell-källorna, vilket framgår av WVV-informationsbladet (på tyska, som PDF).





Källa, Willersdorf, Frankenberg, karturklipp
Relativt vattenrik källa, med vackert inredda omgivningar som inbjuder dig att stanna kvar en stund.




    
Willingskälla (Römerkälla), Saarbrücken, karta på www.openstreetmap.org
Willingskällan var en gång en källa till den akvedukten till den romerska staden VICUS SARAVUS vid foten av Halberg. Källan har tagits i bruk omkring 150 e.Kr.


  


Spring, Plaue, karta på www.openstreetmap.org
Källan reser sig under berget vid tretton utgångspunkter. Den största karstkällan i Thüringen. På plats finns en sittgrupp med ett bord att stanna kvar. Mer information om Spring von Plaue finns på Wikipedia.



Antonius-källa, Bad Blankenburg, karta på www.openstreetmap.org
En hälsokälla från vilken ett natrium-kalcium-klorid-vatten sköljer, mer information.





Jesuborn, Bad Blankenburg, karta på www.openstreetmap.org
En gång målet för palmsöndagens pilgrimsfärd har källan tyvärr varit torkat ut en vecka före pingst 2022.



Mühlkälla, Bad Blankenburg, karturklipp
Än idag är källan mycket populär bland lokalbefolkningen på grund av det hälsosamma vattnet, till exempel bland mina tidigare grannar!



Stollenkälla, Mellestollen, Wittmannsgereuth, karta på www.openstreetmap.org
Innan jag flyttade till Sverige tillbringade jag mina sista nätter i Thüringen på hotellet bredvid källan.


Wassser - livets källan, men ibland också en stor utmaning, som det var här i Mellestollen-gruvan!



Älven Schwarzas källa, Neuhaus am Rennweg, karta på www.openstreetmap.org
Jag bodde i Bad Blankenburg i fem år - mycket nära Schwarza och cyklade ofta längs Schwarzadalen. Därför var naturligtvis ett besök på källan obligatoriskt.



Friedrichsbrunnen källa, Meiningen, karturklipp
En skogskälla längs Weißbach-dalen med - på sommaren (?) - ganska lågt vattenflöde.



Königsbrunnen, Christes, karta på www.openstreetmap.org







Oberwillinger Spring, Oberwillingen, Stadtilm, karturklipp
Som ett resultat av att Ilm sjönk nedanför Griesheim (Schlucklöcher) skapades karstkällan "Spring". Detta är bevisligen en direkt koppling mellan Ilm och Wipfra. Vattnet är en lekplats för amfibier och en viktig livsmiljö och utvecklingsplats för ett stort antal insekter och små djur (informationstavla på plats). Ett inbjudande litet paradis i utkanten av byn!


Herr Bergers källor

De tre källorna Kijau-källa, Goldborn-källa och Hubertus-källa skulle få en speciell hedersplats på min webbsida. Inte så mycket för att deras vattenflöde eller omgivning är väldigt spektakulär. Hellre för källorna visar hur viktigt personligt initiativ är för att hedra och bevara vattnet, livets källa.
Harald Berger, en erfaren stenhuggare, har tillsammans med lokalt stöd och stor expertis sparat källorna i Kraftsdorf och Oberndorf från att torka upp. Han skapade nya källinfattningar av sandsten från Kraftsdorf. Idylliska platser inbjuder nu vandrare och naturälskare för att vila och njuta av tystnaden. Mer information: Kraftsdorfer Gemeindebote (PDF, på tyska, på web.archive.org)
Karturklipp med de tre källorna i Kraftsdorf.


Kijau-källa


Goldborn-källa

  
Hubertus-källa, den 50: e källan på min webbsida!



Bregs källa, Donaus huvudkällflöde, Furtwangen, karta på www.openstreetmap.org



Ottilienkälla, Hochhalden, Rottweil, karturklipp (skapad på www.openstreetmap.org)
En gång en välbesökt pilgrimsplats, där besökarna hoppades på läkande effekter, särskilt när det gäller ögonproblem, har fontänen glömts bort lite idag. Mer information finns på sidorna i Schwarzwälder Boten, Rapport 2011 och Rapport 2018.





Romäus källa, Villingen-Schwenningen, karta på www.openstreetmap.org
En riktigt populär källa, som jag såg från de många besökare som fyllde sina dunkar med vatten. Det finns en vacker rastplats alldeles intill. Ytterligare information om Romäus källa-fenomenet finns att läsa i Südkurier (på tyska).






  
Notburga källa, Klettgau, karta på www.google.de
Enligt legenden flydde Notburga, som kom från Skottland, efter att hennes man Alboins dödats och bosatt sig i Bühl. Här födde hon nio barn den 24 juni 820. Och vattnet som behövdes för dopet bubblade sedan mirakulöst upp från en klippa, varpå hon byggde ett kapell på denna plats. Mer information om Notburga von Bühl finns att läsa på www.wikipedia.org (på tyska). Den historiska personen Notburga och vördnaden för källan är dock inte utan kontroverser, som beskrivs på klettgau-historia.de (på tyska, som PDF).




    
Jungfernbrunnen, Hann. Münden, karta på www.openstreetmap.org
Historisk bakgrund för källans namn: Enligt legenden hämtade nunnorna från det närliggande klostret Hilwartshausen sitt heliga vatten här.











Rhume källa, Rhumspringe, karta på www.openstreetmap.org
Med ett genomsnittligt vattenflöde på 2000 liter per sekund är karstkällan Rhumequelle den fjärde starkaste källa i Tyskland efter Aachtopf, Paderquelle och Blautopf. Både vattenflödet och vattentemperaturen förändras väldigt lite under året. Fynd i botten av källan tyder på att det är en historisk offerkälla, med hänvisning som går tillbaka till den tidiga neolitiska bandkeramiska perioden. Ytterligare information om källan finns på www.wikipedia.org (på tyska). Jag blev väldigt imponerad av det höga antalet besökare till källan!







Schwinde(å) källa, Schwindebeck, Soderstorf, karta på www.openstreetmap.org
Med 60 liter per sekund är Schwinde källan den näst rikaste källan i Niedersachsen efter Rhume källan (se ovan). Vattnet bubblar upp från sandbotten och rör upp sandfontäner, se film. Karakteristiska är avlagringar av rödaktiga järnoxider och turkosa manganoxider från vattnet. Schwinde källan har varit skyddad sedan 1936. Ytterligare information om källan finns på webbplatsen av Lüneburger Heide GmbH (på tyska).









Rodenbeker Quellental, Hamburg, Karta på www.openstreetmap.org
Idylliskt vattenlandskap vid Alstern i norra Hamburg med en imponerande värld av fåglar. Vattenutloppen är dock svåra att lokalisera, speciellt eftersom man inte får lämna stigarna i naturreservatet. Mer information finns på Hamburgs stads webbplats, Rodenbeker Quellental.







Alsterkälla, Rhen, Henstedt-Ulzburg, Karta på www.openstreetmap.org
Hamburg ligger vid Alstern, men var ligger Alsterns källa? Inte långt från Hansestaden, direkt i norr. Ett vackert inredd källområde, bänkar med regnskydd inbjuder att dröja kvar. Bronsplattan på Alster-källan, designad av Hamburg-konstnären Volker Meier, är anmärkningsvärd. Klicka på översiktstabellen för att förstora den, klicka igen på bilden som öppnas. Mer information om källan finns på hamburger-sammelsurium.de (på tyska).


Till sidans början





Källor i Belgien






(Underjordiska) källan av älven Oise, Chimay, www.openstreetmap.org
- mer än bara en källa: en symbol för det belgisk-franska vänskapet


Till sidans början





Källor i Frankrike






Aigues källa, Beaune; karta på www.openstreetmap.org
Den lilla ån strömmar in i Bouzaise.



Källan av älven Seine, Source-Seine, karta på www.openstreetmap.org
De första meter från älven Seine - innan deras väg till Paris och Rouen och fortsättning till mynningen på engelska kanalen. En liten park inbjuder till en picknick.



Källan av älven Ignon, Poncey-sur-l'Ignon, karta på www.openstreetmap.org



Första (vänster) och andra (höger) underjordiska källan av älven Yonne, Glux-en-Glenne, www.openstreetmap.org



Fontaine Saint-Pierre, Bibracte, Le Rinjart, Glux-en-Glenne, karta på www.openstreetmap.org


Till sidans början





Källor i Irland






St. Patricks Källa, Croghan Hill, karta på www.openstreetmap.org



St. Brigids Källa, Killare, karta på www.google.com
Nära Irlands mytiska centrum, (tyvärr inte allmänt tillgängligt, som en del av en gård) Hill of Uisneach


  


Tobernalt källa, Aughamore Near, Carraroe, karta på www.openstreetmap.org
Den heliga Tobernalt källan är en naturlig källa som fungerade som en hednisk mötesplats i förkristen tid och senare som en jurisdiktionsplats.


Till sidans början





Källor i Sverige






Delsjökällan, Göteborg, karturklipp
- Under mina första fem år i Sverige bodde jag nära källan.



Kallebäcks Källa (eller Gustafs III Källa), Göteborg, karta på www.openstreetmap.org
Första gången Kallebäcks Källa nämndes i skrift var 1692. Rent dricksvatten var en bristvara i Göteborg på den här tiden. Det byggdes en ledning mellan källan och en stor reservoar vid nuvarande Kungsportsplatsen 1785-1787. Vattenledningen invigdes med en ceremoni i november 1787 där även kung Gustaf III närvarade och källan kallas därför även ”Gustafs källa”. Mer information på www.higab.se: Kallebäcks Källa.


Dombrunnen, som en gång levererades med vatten från Kallebäcks källa, finns fortfarande - även om den inte har anslutits till vattnet från Kallebäcks källa sedan 1967, utan snarare till Göteborgs dricksvattennät.



Sankt Olofs Källa, Hisingen, Göteborg, karturklipp



Källa i Hökällaområdet, Skogome, Göteborg, karturklipp (skapad på www.openstreetmap.org)
- En liten källa som påminner om den redan på 1100-talets kända Hökällan: en stark, som helig hedrad vattenkälla, som har gett området nuvarande namn. De två bilderna togs vid olika årstider: höstens bild av källan, sommarbild av omgivningen.



Mustadskälla, Mölndal, karturklipp (från SGU)
Minne från Mustads margarinfabrik som producerade här fram till 1960. Annandag påsk 2020 fanns det ett tänt ljus vid källan.



Brynekälla, Kärra, Göteborg, karturklipp
En fridfull källa, på kanten av ett lugnt, naturnära bostadsområde.











Järnkälla vid Backa Säteri, Nödinge, karturklipp
En källa eller en flytande järngruva? Bestämma gärna själv. Intressant är att vatten först försvinner igen i marken för att komma fram på andra sidan av vägen.
På vägen tillbaka till bilen träffade jag en vänlig huggorm.





Gamla offerkällan, Nödinge, karturklipp
Minnestavlan som påminner på den gamla offer och hälsokällan i Nödinge. Enligt en förbipasserande kvinna skulle vattenflöde finnas kvar. Men källan är belägen bredvid Nödinges kyrkogård och därför har källan fyllts igen för att undvika att det förorenade vattnet används.



Bråtakälla, Mölnlycke, karturklipp
En vacker skogskälla, ovanför Boråsvägen.





St Olofs källa, Lilla Edet kommun (väst), karturklipp
Min andra St Olofs källa! En gång i tiden som idag en populär pilgrimsmål, men på dagen för mitt besök utan några stora festligheter. Men kanske finns de fortfarande på St. Olofsdag, 29 juli? - som beskrivs av biskop Jens Nilsson 1570. I alla fall finns bänkar för att vila, vilket uppenbarligen antas gärna. Vattnet var ganska välsmakande. Huruvida det också hjälper mot ögonproblem, som tidigare hoppats på? Låt oss se. Källan är utgångspunkten för en pilgrimsled till Västerlandakyrkan, som jag besökte efteråt.



Livelycke källa, Kungälv, karturklipp
En underbar, dold pärla av en källa, i en skog nära ett ensamt bostadsområde.



Syfötekällan, sydvästra Kungälv, karturklipp (SGU)
Vacker skogskälla, inte långt från mynningen av Nordre Älv i Kattegat. Källan är lätt att nå på vandringsleden från Herrebacka, med en skopa och ett litet viloplats.


  


Stigs källa, Onsala, Kungsbacka, karturklipp
Osannolikt att källan fortfarande används för att skura mattor, eller?



Byggedals källa, östra Kungsbacka, karturklipp (skapad på www.google.com)
- Jag provsmakade dock inte vattnet, även om det fanns en kopp på platsen: lite för mycket järn för min del.





Sotardalen Källa, Sotardalen, Fjärås, Kungsbacka, karturklipp (SGU)
Två utbyggda källor vars vattenflöde skapar ett imponerande källandskap.



Haralds Källa, Sörvilg, Fotskäl, Marks Kommun, karturklipp (SGU)
Idag en avlägsen, lite märkt källa, Haralds källan betraktades en gång som en hälsokälla och besöktes av människor från när och fjärran. På den tiden fanns till och med ett fontän- och ett badhus. Mer information om källans historia kan hittas här: www.byalag.se - Fotskäl, på web.archive.org.



Tors källa, Hyssna, Marks Kommun, karturklipp
Historisk trefaldighets-/ offerkälla, från vilken människor sökte läkning och spådom. Tyvärr hade källan inget vatten när jag besökte den.





Furusten källa, Skene, Marks Kommun, karturklipp
Ensam skogskälla med välsmakande vatten.





Källa vid Lärjeån, Göteborg Nordöstra, karturklipp
En ganska dold (mitt i den första bilden) - och inte så lättillgänglig - artesisk källa med imponerande vattenflöde.





Blåkälla, Vårgårda, karturklipp
Imponerande, djup källa som skulle verka blå, men för mig var det mer en gråblå ton. Mer information.



Kilatorpskälla, Vårgårda, karturklipp
Kanske en ganska omärklig källa, men varje källa räknas! Och körsbärsträdet bredvid det växer fantastiskt, säkert tack vattnet från källan.



Älmåsenskälla, Vårgårda, karturklipp
En riktig blåbärkälla! Besökt lagom till fikatiden.



Björnmystkälla, Alingsås, karturklipp
Lugn, avkopplande skogskälla.





Ödenäskälla, Alingsås, karturklipp
En dubbelkälla i (för närvarande) relativt öppen terräng, belägen direkt på stigen.





Sankta Marie källa, Rydboholm, karturklipp
En historisk offer- och hälsokälla: Tidigare en välbesökt plats med två andra offerkällor i närheten och bord för besökarna att ta måltider och kors uppsatta för att tacka av dem som tillfrisknat. Tyvärr finns det inga spår av det idag, källan är mycket ensam i ett lugnt skogsområde. Men det finns åtminstone ett vindskydd för att fika och grillplats. På en kulle ovanför källan finns ett stentorn byggt av elever från Sven Erikssonskolan i slutet av 1800-talet. För mer information se www.archive.org: www.uddautflykter.se.









Ålakällan, Fristad, SGU-karturklipp
Det är Påskdagen 2023 idag, och fantastiskt vårväder: dags för att söka efter livets källa och att besöka Ålakällan: den gamla offerkällan är lite gömd, men visst inte glömt! En otrolig trevlig berättelse om källans historiska betydelse finns här, på sidan 18: Fristadsbygden 2007 (länk till PDF).



Stålarp källa, Dalsjöfors, Borås, karturklipp
Skogskälla vid kanten av stigen, med lugnt, vackert vattenflöde - även under den torra sommaren.





Offerkälla vid Liarängen, Nårunga, Alingsås, karturklipp
Lugn, avslappnande källa med en stadig vattenflöde, en gång i tiden en offerkälla.


Källorsutflykt östra Västergötland oktober 2021



Östra Västergötland är otroligt rikt på historiskt betydelsefulla källor. Så jag tog en underbar resa till området i oktober 2021 för att besöka några av källorna. Jag bodde på Brunsbo Gamla Biskopsgård utanför Skara.

   



   
Sankta Brigidas offerkälla, Eriksberg, Herrljunga, karturklipp
Sankta Brigidas offerkälla, uppkallad efter det irländska helgonet, ligger mycket nära den gamla kyrkan i Eriksberg. En intressant detalj i 1100-talskyrkan är Jakobs stege. Jakobs stege är en uppstigning och nedstigning mellan jord och himmel, som Jakob såg i en drömsyn under sin flykt från Esau från Be'er Sheva till Harran, enligt den bibliska berättelsen i 1 Mos 28:11. Bara på midsommardagen vid soluppgången faller solens strålar direkt genom fönstret. Mer information om kyrkan (Wikipedia) och Jakobs stege (på Wikipedia).


   


Hokällan, Falköping, karturklipp
En mycket vattenrik källa på Ållebergs norra sluttning som ortsbefolkningen fortfarande gärna använder, med ganska kalkrikt vatten.


   




Sankte Pers källa, Högstena, karturklipp
Enligt traditionen döptes de första kristna vid källan av missionären Sankt Per. Mer information om området och inlägget om källan på Fornsök.


   
Ingemo källa, Dala, karturklipp
En källa till offer och helande tillägnad det lokala helgonet Ingemo. Mer information om källan.


   




Öglunda offerkälla, Öglunda, karturklipp
Beläget i dagens naturreservat Jättadalen-Öglunda Grotte brukade folk från när och fjärran komma till källan, vars vatten enligt traditionen lovade läkning. De offrade också mynt till källan. 2008 utsåg Svenska Källakademin källan till "Årets källa".


   


Odens källa, Götene, karturklipp
En skogskälla i kanten av stigen. Den enda referens jag hittade för namnet på källan är geocachen på plats GC72QJ9 Stenåsen 5 Odens Källa.


Källor i Husaby

Även om det är svårt att bevisa historiskt om Olof Skötkonung döptes, när och vid vilken av de två källorna i Husaby (se Wikipedia-artikel om kung Olof Skötkonung), St Sigfrids källa, belägen österut alldeles intill kyrkan, och Sankta Brigidas källa, ca 500 m väster om kyrkan, inbjuder till besök. Den historiska och naturliga atmosfären kan avnjutas i källornas vackert designade omgivningar.


   






St Sigfrids källa, Husaby, karturklipp


   

   


Sankta Brigidas källa, Husaby, karturklipp





Källorsutflykt östra Västergötland II, juni 2023



På min första källorstur i östra Västergötland kunde jag bara besöka en liten del av de spännande källorna. Därför åkte jag i juni 2023 igen till det vackra och mycket intressanta området. Den här gången bodde jag på Knistad Herrgård utanför Skövde.






Odins källa, Johannedal, Gudhem, Länk till Google karta
Enligt tillgängliga historiska källor nämndes den första gången 1287 när kung Magnus Ladulås drog gränserna mellan klostret i Gudhem och byn Håkantorp. Källan är välbevarad än idag. Och fortsätter att vara hedrad: Under mitt besök träffade jag en granne som berättade att några av hans familjemedlemmar döptes vid källan. Mer historisk information om källan och området finns i arbetet Namn och Bygd: Gudhem in Västergötland, på engelska, PDF.




   
Sankta Elins källa, Skövde, Länk till Google karta
På vägen till begravningen av Sankta Elin (eller Helena) omkring 1160 sattes kroppen ner för att vila på vägen. Källan, vars vatten sades ha läkande krafter, forsade från platsen, och ett kapell byggdes över källan. Kapellet revs senare. Mer information om Sankta Elin och källan finns på Skövde katolska kyrkans hemsida.




   




Källa i Melldala naturreservat, Skövde, Länk till Google karta
En icke listade, imponerande skogskälla i Melldala naturreservat. Här springer flera källor ur kalkstenen och i källorna och kärren bildar det kalkrika vattnet kalktuff. Mer information om naturreservatet finns på Platåbergens Geoparks hemsida.







Torstens källa, Vättlösa, Götene, Länk till Google karta
Till och med vägvisaren till källan var i ett sorgligt skick. Och sedan på plats kunde jag bara hitta Torstens källa torkad. Torstens källa var en gång av stor betydelse och ingick i Erik Dahlbergs berömda verk "Suecia antiqua et hodierna" (Sverige då och nu) från 1661. Ett kapell byggdes över källan och under många århundraden vallfärdade människor dit för att göra uppoffringar och särskilt i sök på botemedel mot sjuka djur. Mer information finns på den Norska katolska kyrkans webbplats, på norska. Däremot verkar den närliggande Bjurums kyrkoruin vara redo för nästa gudstjänst.




   


Ruskela källa, Segerstad, Falköping, karta på www.openstreetmap.org
Källan ligger på gränsen mellan Segerstad, Broddetorp och Brunnhems byar. När distriktet delades upp enades kommunerna om att källan skulle vara tillgänglig för alla tre. Så att det är fri tillgång till vatten under torrperioder när brunnarna på gården har torkat. Källan ger vatten året runt. Vattnet sades också ha hälsofrämjande egenskaper och man sades ha gjort uppoffringar i det så sent som på 1860-talet. Mer information finns på Wikipedia.






   
Midsommarkälla, Trädet, Ulricehamn, SGU-karturklipp
Efter kalhyggen i området finns tyvärr ingenting kvar av den en gång säckert vackra vandringsleden. Istället blev det de sista metrarna - till den annars idylliskt belägna midsommarkällan - över backe och dal. I den gamla offerkällan hittades mynt från 1600- och 1700-talen. Enligt traditionen gick man till källan på midsommarafton för att dricka sig till hälsa. Efteråt var det dans på angränsande terräng.



Källakademin Exkursion Östergötland, Mjölby 5 juni 2022

Min första Exkursion med Källakademin! Vi besökte Pilkällan och Midsommarkällan, och även Örbackens kalkkärr.




Jag övernattade i Pensionat Hogården, som ligger lugnt och ensamt i naturen, söder om Mjölby.


   

   
Pilkälla, Sya, Mjölby, SGU-karturklipp
Första källan på min första utflykt med Källakademin! En imponerande gammal offerkälla i vackert underhållna omgivningar: en inbjudan att stanna här en stund och tänka på vattnet, allt livs källa. Mer information om källan finns på Mjölby kommuns hemsida. Källans namn kommer från de träd som är många i området.






   
Midsommarkälla, Lagmansro, Skänninge, SGU-karturklipp
Tyvärr besökte vi källan cirka två veckor före midsommar: vattnets inverkan bör vara starkast på midsommarnatten. Men denna visdom verkar ha glömts bort för länge sedan. Idag är källan, som bildar en nästan rund källsjö, inte skyltad och är lite svårt att nå! Vattnet från källan försörjer bland annat det närliggande kalkrika kärret med dess rika flora. Mer information om källan finns (särskilt på sidorna 28 och 65) i broschyren Att överväga geologin - en idéskrift om geovetenskapliga värden i vägplaneringen (PDF), utgiven av Trafikverket.






   
Örbackens kalkkärr, Skänninge, karta på www.openstreetmap.org
Mellan Örbacken kalkkärrs talrika källströmmar kan en mångsidig flora iakttas, såsom den sällsynta majvivan, se bild. På sommaren kan många orkidéarter beundras. Mer information om Örbackens kalkkärr finns på Länsstyrelsen Östergötlands hemsida.






Lovisas Källa, Åby, Norrköping, karturklipp (skapad på www.openstreetmap.org)



Kallkälla vid Olingstupet, söder om Lillhärdal, karturklipp



Karolinerkällan, Tännforsen, karturklipp (skapad på www.openstreetmap.org)



Drottning Kristinas Källa, norr om Lindås, Emmbaboda, karturklipp (skapad på www.openstreetmap.org)



Grön Källa, Algutsboda kyrkby, Emmaboda, karturklipp (skapad på www.openstreetmap.org)



Hångers Källa, Lärbro, Gotland, karta på www.openstreetmap.org
Källan inspirerade Israel Kolmodin att komponera den välkända Sommarpsalm 'Den blomstertid nu kommer'.



Lau käldu, Gotland, karturklipp (skapad på www.openstreetmap.org)


Till sidans början





Källor i Schweiz






Silberbrünneli, Niederweningen, karturklipp (skapad på www.openstreetmap.org)
En källa som en tragisk legend berättas om: En skogsarbetare tog sin son med sig in i skogen. Gudfadern hade gett honom en silversked, som fadern nu hävdade för sig själv. Hans son vägrade, och i ilska sköt mannen sitt eget barn över kanten av denna Spaltenflue. Pojkens kropp, tillsammans med silverskeden, hittades vid Silberbrünneli. Och verkligen, inte bara som här på kvällenstid, verkar ravinen ganska hotande. Mer information på www.zuercherunterland.ch.




   


Goldiges Tor, Kloten, karta på www.openstreetmap.org
Intill Zürich Kloten flygplats, försätter "Goldige Tor" dig fortfarande även idag i en behaglig trans när du tittar på den och kopplar av. Och tar inte jungfrun dig faktiskt med sig in i källans djup, precis som herdepojken en gång i tiden?


Till sidans början