Nils Holgersson

- älskar vattnet: livets källa -


Hemma i Mölndal, Lackarebäcks källa - en källa utan vatten...*

Kemiskt en enkel molekyl av en atom syre med två atomer vätgas är föreningen "vatten" med sina unika kemiska och fysiska egenskaper dock ursprunget till allt liv.
Följaktligen har (söta) vattenkällor blivit beverade sedan antiken, uppkallad efter heliga och beskrivna i litteraturen. Ett utmärkt exempel är boken "Brudarnas källa" av Vilhelm Moberg. Episoder i 1946-boken beskriver händelser från fyra epoker - från antiken till modern tid, med fokus på källan och den nordiska midsommarkulten som säsongsbunden bakgrund.

   Jag är vatten, jag är början. Jag var före ekarna, gräset och blommorna. Jag var före fänaden, som avbetar gräset. Jag var före svävande vinge och löpande fot. Jag var före humlorna, bina och fåglarna.
   Jag var före sorgen och glädjen. Jag var före gråten och skrattet. Jag var före sången och spelet och dansen. Jag var före plågan och våndan och ångesten på jorden. Jag var före människornas släkt.
   Nere i mörka jordens grund brusar mina ådror, som ingen känner. Men här rinner jag upp nedanför kullen, här speglar jag ekarnas kronor och följer släktenas gång genom världen.
   Jag är källan, jag är början.

från Brudarnas Källa, Vilhelm Moberg

Mer information om källor finns på www.kallakademin.se. 'Akademin för de friska källorna's ändamål är att främja intresset för källor och medverka till att källor bevaras, vårdas och nyttjas. Akademin grundades 1978 vid Brudarnas källa i Algutsboda, Småland.


Allt om källor i Sverige, publicerat av Källakademin

Vatten från ett mycket annat - mer tekniskt än poetiskt - perspektiv beskrivs av Terje Tvedt i sin resebok "Vatten: En resa in i framtiden": Vatten är livet - och 2010 har rätten till tillgång till rent vatten av FN: s generalförsamling blivit erkänd som en mänsklig rättighet (Länk till FN-Resolutionen - på engelska). Även om lagen inte kan verkställas lagligt - att ge befolkningen tillgång till dricksvatten är nästan alla staters strävan. Detta kan dock leda till interna och internationella konflikter, eftersom vatten inte är jämnt fördelat. I boken "Vatten: En resa in i framtiden" berättar Terje Tvedt om sina många resor världen över om bakgrunder, lösningar och tillhörande utmaningar. Resultatet är en realistisk, ibland optimistisk, ibland ganska apokalyptisk bild av framtiden för vår vattenförsörjning. Terje Tvedt har också gjort många filmer i ämnet "vatten", ett urval på Youtube - Terje Tvedt.
Till följd av klimatförändringar och omfattande vatten- och markanvändning blir tillgången till dricksvatten en allt större utmaning. Många organisationer strävar efter att utforma lösningsstrategier på internationell nivå. Jag skulle vilja nämna här Stockholms internationella vatteninstitut (SIWI-Webseite) som ett exempel.

Men oavsett hur hård man kämpar för att kontrollera vattendraget, förblir hans makt oövervinnlig. Eftersom 'Das weiche Wasser bricht den Stein (Det mjuka vattnet bryter stenen)', länk till Youtube musikvideon. Följaktligen är den förmodligen största naturkatastrofen i Centraleuropa under de senaste 2000 åren en översvämning som det är svårt att föreställa sig även idag: Magdalenianska översvämningen 1342, uppkallad efter St. Magdalenendag den 22 juli, "En tredjedel av den totala jorderosionen under de senaste 1500 åren har inträffat den här veckan." Min gamla hemstad, Würzburg, drabbades särskilt. Förutom väderförhållandena 1342 inkluderar orsakerna till katastrofen mänsklig markanvändning vid den tiden och i synnerhet avskogning i Tyskland, "eftersom träd bara växte på 10 till 15 procent av landet - idag tar skog en tredjedel av republikens område." Kan en sådan översvämning hända igen i dag? Visserligen, tvärtom är det kanske förvånande att översvämningsrekorden från 1342 ofta inte har brutits. Däremot är omfattningen av den medföljande markerosionen förmodligen mer beroende av respektive markförhållanden och markanvändning. (Källa: länk till rapporten på www.spektrum.de, på tyska).

*Duschar istället för att bada, behöver gräsmattan verkligen vattnas? Varje droppe räknas, när till och med källor har inte längre vatten.
På mina underbara resor har jag besökt många källor som jag skulle vilja visa här - också tänkt som ett förslag till er att söka efter livets källa och att ära och bevara vårt vatten!


Källor i:


Tyskland


Belgien


Frankrike


Irland


Sverige


SchweizGoogle-översiktskarta med källorna jag har besöktLänkar / De JureFragor? Skriv gärna ett mail till: nils.holgersson@sahav.net

Källor i Tyskland


(Underjordiska) Pleichach källan, Hausen, Unterfranken, karta på www.openstreetmap.org
min hemkälla!Antonius-källa, Bad Blankenburg, karta på www.openstreetmap.org
En hälsokälla från vilken ett natrium-kalcium-klorid-vatten sköljer, mer information.Mühlkälla, Bad Blankenburg, karturklipp
Än idag är källan mycket populär bland lokalbefolkningen på grund av det hälsosamma vattnet, till exempel bland mina tidigare grannar!Stollenkälla, Mellestollen, Wittmannsgereuth, karta på www.openstreetmap.org
Innan jag flyttade till Sverige tillbringade jag mina sista nätter i Thüringen på hotellet bredvid källan.


Wassser - livets källan, men ibland också en stor utmaning, som det var här i Mellestollen-gruvan!Älven Schwarzas källa, Neuhaus am Rennweg, karta på www.openstreetmap.org
Jag bodde i Bad Blankenburg i fem år - mycket nära Schwarza och cyklade ofta längs Schwarzadalen. Därför var naturligtvis ett besök på källan obligatoriskt.Friedrichsbrunnen källa, Meiningen, karturklipp
En skogskälla längs Weißbach-dalen med - på sommaren (?) - ganska lågt vattenflöde.Königsbrunnen, Christes, karta på www.openstreetmap.orgOberwillinger Spring, Oberwillingen, Stadtilm, karturklipp
Som ett resultat av att Ilm sjönk nedanför Griesheim (Schlucklöcher) skapades karstkällan "Spring". Detta är bevisligen en direkt koppling mellan Ilm och Wipfra. Vattnet är en lekplats för amfibier och en viktig livsmiljö och utvecklingsplats för ett stort antal insekter och små djur (informationstavla på plats). Ett inbjudande litet paradis i utkanten av byn!


Herr Bergers källor

De tre källorna Kijau-källa, Goldborn-källa och Hubertus-källa skulle få en speciell hedersplats på min webbsida. Inte så mycket för att deras vattenflöde eller omgivning är väldigt spektakulär. Hellre för källorna visar hur viktigt personligt initiativ är för att hedra och bevara vattnet, livets källa.
Harald Berger, en erfaren stenhuggare, har tillsammans med lokalt stöd och stor expertis sparat källorna i Kraftsdorf och Oberndorf från att torka upp. Han skapade nya källinfattningar av sandsten från Kraftsdorf. Idylliska platser inbjuder nu vandrare och naturälskare för att vila och njuta av tystnaden. Mer information: Kraftsdorfer Gemeindebote (PDF, på tyska)
Karturklipp med de tre källorna i Kraftsdorf.


Kijau-källa


Goldborn-källa

  
Hubertus-källa, den 50: e källan på min webbsida!Bregs källa, Donaus huvudkällflöde, Furtwangen, karta på www.openstreetmap.orgOttilienkälla, Hochhalden, Rottweil, karturklipp (skapad på www.openstreetmap.org)
En gång en välbesökt pilgrimsplats, där besökarna hoppades på läkande effekter, särskilt när det gäller ögonproblem, har fontänen glömts bort lite idag. Mer information finns på sidorna i Schwarzwälder Boten, Rapport 2011 och Rapport 2018.


Till sidans början

Källor i Belgien


(Underjordiska) källan av älven Oise, Chimay, www.openstreetmap.org
- mer än bara en källa: en symbol för det belgisk-franska vänskapet


Till sidans början

Källor i Frankrike


Aigues källa, Beaune; karta på www.openstreetmap.org
Den lilla ån strömmar in i Bouzaise.Källan av älven Seine, Source-Seine, karta på www.openstreetmap.org
De första meter från älven Seine - innan deras väg till Paris och Rouen och fortsättning till mynningen på engelska kanalen. En liten park inbjuder till en picknick.Källan av älven Ignon, Poncey-sur-l'Ignon, karta på www.openstreetmap.orgFörsta (vänster) och andra (höger) underjordiska källan av älven Yonne, Glux-en-Glenne, www.openstreetmap.orgFontaine Saint-Pierre, Bibracte, Le Rinjart, Glux-en-Glenne, karta på www.openstreetmap.org


Till sidans början

Källor i Irland


St. Patricks Källa, Croghan Hill, karta på www.openstreetmap.orgSt. Brigids Källa, Killare, karta på www.google.com
Nära Irlands mytiska centrum, (tyvärr inte allmänt tillgängligt, som en del av en gård) Hill of Uisneach


Till sidans början

Källor i Sverige


Delsjökällan, Göteborg, karturklipp
- Under mina första fem år i Sverige bodde jag nära källan.Kallebäcks Källa (eller Gustafs III Källa), Göteborg, karta på www.openstreetmap.org
Första gången Kallebäcks Källa nämndes i skrift var 1692. Rent dricksvatten var en bristvara i Göteborg på den här tiden. Det byggdes en ledning mellan källan och en stor reservoar vid nuvarande Kungsportsplatsen 1785-1787. Vattenledningen invigdes med en ceremoni i november 1787 där även kung Gustaf III närvarade och källan kallas därför även ”Gustafs källa”. Mer information på www.higab.se: Kallebäcks Källa.


Dombrunnen, som en gång levererades med vatten från Kallebäcks källa, finns fortfarande - även om den inte har anslutits till vattnet från Kallebäcks källa sedan 1967, utan snarare till Göteborgs dricksvattennät.Sankt Olofs Källa, Hisingen, Göteborg, karturklippKälla i Hökällaområdet, Skogome, Göteborg, karturklipp (skapad på www.openstreetmap.org)
- En liten källa som påminner om den redan på 1100-talets kända Hökällan: en stark, som helig hedrad vattenkälla, som har gett området nuvarande namn. De två bilderna togs vid olika årstider: höstens bild av källan, sommarbild av omgivningen.Mustadskälla, Mölndal, karturklipp (från SGU)
Minne från Mustads margarinfabrik som producerade här fram till 1960. Annandag påsk 2020 fanns det ett tänt ljus vid källan.Brynekälla, Kärra, Göteborg, karturklipp
En fridfull källa, på kanten av ett lugnt, naturnära bostadsområde.Bråtakälla, Mölnlycke, karturklipp
En vacker skogskälla, ovanför Boråsvägen.

St Olofs källa, Lilla Edet kommun (väst), karturklipp
Min andra St Olofs källa! En gång i tiden som idag en populär pilgrimsmål, men på dagen för mitt besök utan några stora festligheter. Men kanske finns de fortfarande på St. Olofsdag, 29 juli? - som beskrivs av biskop Jens Nilsson 1570. I alla fall finns bänkar för att vila, vilket uppenbarligen antas gärna. Vattnet var ganska välsmakande. Huruvida det också hjälper mot ögonproblem, som tidigare hoppats på? Låt oss se. Källan är utgångspunkten för en pilgrimsled till Västerlandakyrkan, som jag besökte efteråt.Livelycke källa, Kungälv, karturklipp
En underbar, dold pärla av en källa, i en skog nära ett ensamt bostadsområde.Syfötekällan, sydvästra Kungälv, karturklipp (SGU)
Vacker skogskälla, inte långt från mynningen av Nordre Älv i Kattegat. Källan är lätt att nå på vandringsleden från Herrebacka, med en skopa och ett litet viloplats.Byggedals källa, östra Kungsbacka, karturklipp (skapad på www.google.com)
- Jag provsmakade dock inte vattnet, även om det fanns en kopp på platsen: lite för mycket järn för min del.

Sotardalen Källa, Sotardalen, Fjärås, Kungsbacka, karturklipp (SGU)
Två utbyggda källor vars vattenflöde skapar ett imponerande källandskap.Haralds Källa, Sörvilg, Fotskäl, Marks Kommun, karturklipp (SGU)
Idag en avlägsen, lite märkt källa, Haralds källan betraktades en gång som en hälsokälla och besöktes av människor från när och fjärran. På den tiden fanns till och med ett fontän- och ett badhus. Mer information om källans historia kan hittas här: www.byalag.se - Fotskäl.Tors källa, Hyssna, Marks Kommun, karturklipp
Historisk trefaldighets-/ offerkälla, från vilken människor sökte läkning och spådom. Tyvärr hade källan inget vatten när jag besökte den.

Furusten källa, Skene, Marks Kommun, karturklipp
Ensam skogskälla med välsmakande vatten.

Källa vid Lärjeån, Göteborg Nordöstra, karturklipp
En ganska dold (mitt i den första bilden) - och inte så lättillgänglig - artesisk källa med imponerande vattenflöde.Kilatorpskälla, Vårgårda, karturklipp
Kanske en ganska omärklig källa, men varje källa räknas! Och körsbärsträdet bredvid det växer fantastiskt, säkert tack vattnet från källan.Älmåsenskälla, Vårgårda, karturklipp
En riktig blåbärkälla! Besökt lagom till fikatiden.Björnmystkälla, Alingsås, karturklipp
Lugn, avkopplande skogskälla.

Ödenäskälla, Alingsås, karturklipp
En dubbelkälla i (för närvarande) relativt öppen terräng, belägen direkt på stigen.Stålarp källa, Dalsjöfors, Borås, karturklipp
Skogskälla vid kanten av stigen, med lugnt, vackert vattenflöde - även under den torra sommaren.

Offerkälla vid Liarängen, Nårunga, Alingsås, karturklipp
Lugn, avslappnande källa med en stadig vattenflöde, en gång i tiden en offerkälla.Kallkälla vid Olingstupet, söder om Lillhärdal, karturklippKarolinerkällan, Tännforsen, karturklipp (skapad på www.openstreetmap.org)Drottning Kristinas Källa, norr om Lindås, Emmbaboda, karturklipp (skapad på www.openstreetmap.org)Grön Källa, Algutsboda kyrkby, Emmaboda, karturklipp (skapad på www.openstreetmap.org)Hångers Källa, Lärbro, Gotland, karta på www.openstreetmap.org
Källan inspirerade Israel Kolmodin att komponera den välkända Sommarpsalm 'Den blomstertid nu kommer'.Lau käldu, Gotland, karturklipp (skapad på www.openstreetmap.org)Lovisas Källa, Åby, Norrköping, karturklipp (skapad på www.openstreetmap.org)


Till sidans början

Källor i Schweiz


Silberbrünneli, Niederweningen, karturklipp (skapad på www.openstreetmap.org)
En källa som en tragisk legend berättas om: En skogsarbetare tog sin son med sig in i skogen. Gudfadern hade gett honom en silversked, som fadern nu hävdade för sig själv. Hans son vägrade, och i ilska sköt mannen sitt eget barn över kanten av denna Spaltenflue. Pojkens kropp, tillsammans med silverskeden, hittades vid Silberbrünneli. Och verkligen, inte bara som här på kvällenstid, verkar ravinen ganska hotande. Mer information på www.zuercherunterland.ch.


Till sidans början