Västergötland

Varhelst du behöver mig, där är jag. Den 9 oktober på Nääs Slottet, Västergötland, där en vänlig och blyg lärare tillsammans med sina elever slutligen gav livskrafterna tillbaka till chefen för slöjdseminariet genom graciös sång:

Lärarinnan gick allt långsammare. Då hörde hon något, som inte bara var röster och maningar i hennes egen själ, utan som kom från världen utanför henne. Det var ingen vanlig människoröst. Det var som en fågels kvitter eller en gräshoppas spel. Men hon hörde ändå alldeles tydligt, att det ropade, att hon skulle vända tillbaka.

Och mer behövdes det inte för att hon skulle få mod att göra det. - - -

Lärarinnan och skolbarnen hade sjungit ett par sånger utanför direktörens fönster. Hon tyckte själv, att deras sång hade ljudit så märkvärdigt vacker denna kväll. Det var, som om främmande röster hade sjungit med. Rymden hade varit full av slumrande toner och ljud. De hade bara behövs stämma upp, så hade alla dessa vaknat och klingat med i sången.

Då öppnades förstudörren hastigt, och någon skyndade ut. "Nu kommer de för att säga mig, att jag inte får sjunga mer," tänkte lärarinnan. "Måtte jag bara inte ha ställt till någon olycka!" Men det var inte så. Det var bud, att hon skulle komma in i huset och vila och sedan sjunga ett par sånger till.

På trappan kom doktorn emot henne. "Faran är över för denna gången," sade han. "Han låg där i dvala, och hjärtat slog allt svagare. Men när ni började sjunga, var det, som om han skulle ha hört en kallelse från alla dem, som behövde honom. Han kände, att det ännu inte var tid för honom att söka vilan. Sjung mer för honom! Sjung, och var glad, för jag tror, att det är er sång, som har fört honom tillbaka till livet! Nu kanske vi får behålla honom ett par år till."





Härligt sommarväder och tillbaka i Nääs! Ovan, bostad av Otto Salomon (1849 - 1907), föreståndare av slöjdlärarseminariet samt byggnaden av det tidigare Slöjdlärare Seminariet; nedan, bakstugan var fortfarande bakas fantastiskt bröd och i bakgrunden ses slottet.













Ovan, I Göteborg? Då är ett besök på Liseberg ett måste: pariserhjulet och utsikten från detta; nedan, från Masthuggskyrkan och Skansen Kronan finns en fantastisk utsikt över staden samt ett typiskt Göteborgs landshövdingehus: första våningen av sten, sedan två våningar av trä.















Ett paradis för båtfolk, fiskare och naturälskare: övärlden väster om Göteborg. Ovanför, en promenad på Vrångö i den södra skärgården och nedanför, Vinga, Göteborgs västligaste ö, där sångaren Evert Taube växte upp. - Hans far var där fyrvaktaren. Vrångö serveras med kollektivtrafik under hela året, medan utflyktsbåtar åker till Vinga under sommarmånaderna.













Tivedstorp skogsbyggnad i ytterst nordost om Västergötlands landskap: ovan, Tivedstorp Café och mottagning av vandrare i vandrarhemet samt Hindrikstorp Stuga; nedan Junker Jägare sten, den största sten i skogen Tiveden - 15 m hög!








Varnhem klosterkyrka



Varnhem, utsikt över den återvunna våtmarken till klosterkyrkan. Våtmarken skapades ursprungligen redan av munkarna i det före detta cistercienserklostret på 1100-talet.









Utsikt över Vänern på Mariestad



Fågelparadis vid Mariestad


tillbaka till kartan