Uppland

Stockholm, "den flytande staden", är centrum för regionen och hela Sverige. Tyvärr är staden inte bara trevligt att komma ihåg, var jag dock här några veckor i maj/juni i fångenskap:

Spelmannen stoppade ner sitt inköp i en av sina vida fickor, vände tillbaka till Skansen och gick in i en av fäbodstugorna, där det varken fanns besökande eller vaktare. Han drog igen dörren efter sig, tog fram pysslingen, som ännu var bunden till händer och fötter och hade munnen tillstoppad, och lade försiktigt ner honom på en bänk.

"Hör nu på vad jag säger dig!" sade Klement. "Jag vet nog, att sådana som du inte tycker om att bli sedda av människor, utan vill gå och pyssla och ställa på egen hand. Därför har jag tänkt att ge sig fri, men det får bli mot det löftet, att du stannar kvar i den här trädgården, tills jag lovar dig att fara härifrån. Går du in på detta, så nicka tre gånger med huvudet!"

Klement såg förväntansfull på pysslingen, men denne höll sin orörlig.

"Du ska inte få det svårt," sade Klement. "Jag ska sätta ut mat till sig varje dag, och jag tror, att du ska få så mycket att göra här, att tiden inte ska bli lång för dig. Men du får inte fara till något annat ställe, förrän du får lov av mig. Vi ska komma överens om ett tecken. Så länge som jag sätter ut din mat i en vit skål, ska du stanna. När jag sätter ut den i en blå, får du fara."

Klement teg på nytt och väntade, att pysslingen skulle ge tecknet, men denne rörde inte på sig.

"Jaså," sade Klement, "då blir det väl ingen annan råd, än att jag får visa dig för husbonden här på stället. Och så blir du satt i glasskåp, och alla människor i Stockholms stora stad kommer för att titta på dig."

Men detta tycktes ha skrämt pysslingen, och det var knappt sagt, förrän han gjorde tecknet.Ovan, Stockholms innerstad - naturligtvis alltid omgiven av vatten, och en teckning i en tunnelbanestation samt centralstationen; nedan, Skogskyrkogården i Södra Stockholms distrikt Enskede, sedan 1994 med i UNESCO:s världsarvslista.

En sommarvandring genom Uppsala: Ovanför, katedralen och besök i Katedralkaféet för att ta fika, konstverk 'Glunten och Magistern' av Thomas Qvarsebo; nedan, Aspen, Upplands landskapsfisk och fiskstege.


tillbaka till kartan