Härjedalen

De två resenärerna höjde sig åter i luften, och korpen förde pojken söderut till Lillhärdals socken, som gränsar mot Dalarna. Där slog han ner på en trädbevuxen hög, som låg på krönet av en ås." Jag undrar om du vet vad det är för en hög, som du står på?" sade Bataki. Nej, det måste ju pojken erkänna, att han inte visste. - "Jo, det är en gravhög," sade Bataki. "Den har blivit oppkastad över en man, som hette Härjulf och var den förste, som bosatte sig i Härjedalen och började odla opp landet." - "Du har kanske en historia att berätta om honom också," sade pojken.

"Jag har inte hört mycket om honom, men jag tror, att han ska ha varit en norrman. Först var han i tjänst hos en norsk kung, men han råkade i osämja med denne, så att han måste fly ur landet. Han begav sig då till den svenske kungen, som bodde i Uppsala, och tog tjänst hos honom. Men om en tid begärde han att få kungens syster till hustru, och när kungen inte ville ge honom en så förnäm brud, flydde han bort med henne. Han hade nu ställt det så för sig, att han inte kunde bo i Norge och inte i Sverige, och till utlandet ville han inte flytta. 'Men det ska väl ges ännu en utväg,' tänkte han och drog med sina tjänare och skatter norrut genom Dalarna, tills han uppnådde de stora ödeskogarna, som utbredde sig ovanför Dalsgränsen. Där slog han sig ner, byggde sig hus och bröt bygd och blev sålunda den förste, som bosatte sig i denna landsända."

När pojken hörde den sista historien, blev han ännu mer fundersam än förut. "Jag undrar vad du har för mening med att berätta mig allt detta," sade han än en gång.


Och så flyttade jag den 4 oktober med Bataki över Härjedalen, mer osäker än någonsin om min framtid.


Härjulf och Helga, de första två invånarna i HärjedalenBergströms söder om Lillhärdal (GPS koordinaterna N 61° 41' 49.81'' O 14° 11' 14.22'')- och en källa bredvid


Över, Flatruet väg, den högst belägna landsvägen i Sverige (upp till 975 meter hög) med de vackraste vyerna och regelbundna renmötet, samt på en kulle mellan Skärdalen och Ljungdalen är den underbara naturen och fjällarna mycket nära; nedanför, i Ljungdalen, vandrarhem och loppis - falunröda hus är också allestädes närvarande.tillbaka till kartan